Kehidupanku zaman 90an~

By issey on 8:09 AM

comments (11)

Filed Under:

budak2 yg lahir pd thn 80an mesti ingat mase skola rendah dulu:

- kat skola ade salesman jual buku cerita. ari ni bg list, esok mintak duit beli walaupun cerita buku tu dah tau.

- berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah...


* camni la zaman sek ren dulu..hihi


- ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal. kalo ade mmber dari kelas lain dtg, pastu bwk " kad hijau" mak oii..time tu, berdebar cm nk jatuh jantung..tkut kna pgl nama..haha. aku time risau time tuh, rase nk lari je,xmo duk dlm klas time tuh.haha. serik kna tampal gg woo....haha.

- kat library, budak2 mmg baca buku tp just tengok gamba je. bile ade program Nilam, sebok semua nak pinjam buku.

- RMT kat skola mkn x best, tp yg berduit pon join RMT, x phm....

- pastu ade satu masa tuh, kalo ade bagi susu dlm kotak tuh sume berebut..haha (aku pn lupa ape da nama susu dalam kotak tuh..sedap wo...sbb free..!! haha)

- pakai pensel box yg bole bukak dpn blkg, pastu ade sharpener kat tgh2 die.

-satu lagi, banga gile kalo bole pakai pencil box yg bertingkat- tingkat tuh..haha


- main lwn pemadam (ore kelate pgl rhoba), syg nak guna utk padam. padahal itu fungsi sbnr, utk padam!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dlm ade air pastu ade bende berkilat dlm air tu.

- cikgu pakai pembaris kuning pjg. Ade pemegang kat tgh2 tp x penah nmpk cikgu pgg pon kat situ.

- bulu ayam jd ramping krn sering dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis sume boleh tp bile time kaler sume hampeh. ade gak buat anyaman pakai kertas warna, kolaj la, ape la... ( aku fail bab2 mlukis nih, xde seni seh..tgn keras jer...haha)

- main game 2D. super contra, super mario, street fighter, sume pakai tape. ( dulu aku suka main super mario and super contra..aku men game nih time ngah sunat..hihi. maklumla xley main kt luar..kna main dlm umah jer..haha )


* nie gmbr game mario.....best wooo..huhu bapak aku slalu tgk ak ngn akak aku main bnda nih..pastu dia lak yg bsing lbih2..xcited tgk kitog main..haha.


* nie gmbr game super contra....aku main xabis dulu..haha bkn ape, sb xlepas nk lawan penjahat..adoii..maklu la ngah sunat time nih..hehe.

- jam tgn Boy London jd idaman, sbb bole tuka2 kaler ikut suhu n cuaca.( aku penah pakai jam nih dulu..time darjah 3 kalo xsilap..haha. pagi2 time beratur kt depan klas msti tgk jam, sb time tuh jam nk berubah warna..kalo sejuk jam tu kaler coklat pastu berubah jadi biru kalo panas..xsilap aku la..huhu)

- takut BCG tp lepas inject poyo la pulak...

- time kat sek dulu aku suka main bola guna kertas tuh..haha. pantang cikgu xmasuk kelas, kitog ape lagi, bt padang ngn gol la kt blkng klas tuh..bnda nih main time sek rendah dlu..hihi.

- permainan kegemaran, main guli, batu seremban,penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry', main kejar2 duduk... ( yang aku igt skali, slalu je main jentik tudung botol yg besi tuh..haha. mcm2 skil ade, jamban la hirricane la..tah pape lg da...haha. best2... :)

- kalo hjg taun tuh, lps exam akhir taun aku msti main kad nih..pg2 da start main..haha. best gak main bnda nih..yg slalu bwk bnda nih kwn aku..name dia Al-amin..aku pn xtau kt mn da dia skng..huhu. terigt lagi men kad happy family, main tipu lak tuh..haha.




- balik skola beli JoJo xpon Dendang. Tora pon best gak. Beli se mata2 nak mainan, coklat die x mkn pon.


* gambr tora dan ding dang..abeis duit bli menatang nih..haha


- Kasut berlampu kat tapak, yg iklan die kat tV bole tembak alien tu...

- Siri kartun; power rangers, ultraman, transformers, ninja turtles, dragon ball, Thundercats, maskman, Gaban dan mcm lg. ( aku suka tgk cybercop and suria baja hitam..hihi ) cter dash yankuro (xigt eja cmner daa)

* nie gmbr citer cybercop...telopong je kt dpn tv tgk cite nih..berangan la tuh..haha


- ha, satu lagi..time dulu2 gak..aku suka tgk citer dimanakah joe jambul..haha. lupa r sape da nme pengacara game tuh, sape2 igt tolong bg tau yea..hehe.

- main keta dash..haha. eenjin tamiya la tah pe kebnda sume tuh..modified guna wayar merah la, hijau la..sume ader..bajet keta dash bole jd laju r tuh..haha. mase tuh, ad mmber aku sorg nih, slalu gak bwk keta dash nih g sek..nme dia akmal,skng blajar kt uum da..huhu. time rehat or balik dari sek, kitog pegi main keta tuh..nk tau track dia kt mn?? kt dlm longkang belakang blok/klas..hahahaha. adoi, mase tu xde track lagi, main dlm longkang jela..haha.


* nie gmbr keta dash.....enjin tamiya nih..haha

jgn lupe sume ni sbb zaman skrg budak2 x smpt lyn bende2 ni. kite akan sentiasa berubah, cume asal-usul kite yg permanent. huhu~

pas r kt member2 korang.... mesti diorg tersengeh2 bace mende nih..
.hehehee..


p/s: everything happen to me...beskan mase kechik2 dlu..

abOut my fiNal yEaR pRojEcT

By issey on 12:43 AM

comments (5)

Filed Under:

Introduction to mY Final Year Project...!!!

Fiber-optic communication is a method of transmitting information from one place to another by sending pulses of light through an optical fiber. The light forms an electromagnetic carrier wave that is modulated to carry information. First developed in the 1970s, fiber-optic communication systems have revolutionized the telecommunications industry and have played a major role in the advent of the Information Age. Because of its advantages over electrical transmission, optical fibers have largely replaced copper wire communications in core networks in the developed world.



The process of communicating using fiber-optics involves the following basic steps: Creating the optical signal involving the use a transmitter, relaying the signal along the fiber, ensuring that the signal does not become too distorted or weak, receiving the optical signal, and converting it into an electrical signal.



Optical fiber is used by many telecommunications companies to transmit telephone signals, Internet communication, and cable television signals. Due to much lower attenuation and interference, optical fiber has large advantages over existing copper wire in long-distance and high-demand applications. However, infrastructure development within cities was relatively difficult and time-consuming, and fiber-optic systems were complex and expensive to install and operate. Due to these difficulties, fiber-optic communication systems have primarily been installed in long-distance applications, where they can be used to their full transmission capacity, offsetting the increased cost. Since the year 2000, the prices for fiber-optic communications have dropped considerably. The price for rolling out fiber to the home has currently become more cost-effective than that of rolling out a copper based network. Prices have dropped to $850 per subscriber in the US and lower in countries like The Netherlands, where digging costs are low.

Since 1990, when optical-amplification systems became commercially available, the telecommunications industry has laid a vast network of intercity and transoceanic fiber communication lines. By 2002, an intercontinental network of 250,000 km of submarine communications cable with a capacity of 2.56 Tb/s was completed, and although specific network capacities are privileged information, telecommunications investment reports indicate that network capacity has increased dramatically since 2002.

Tragedi Tanah Runtuh Bukit Antarabangsa

By issey on 6:36 AM

comments (2)

Filed Under:



Assalamualaikum. . Ape pun gua minta maaf kalau kat sini ada yang terasa dengan ape yang gua nak luahkan.. Bukan niat gua nak kutuk ape pun..cume gua rasa terpanggil dengan sikap ORANG-ORANG KAYA kat BUKIT ANTARABANGSA tu!

Wah!!! Bukan mai
n lagi lu orang... rumah juta-juta... Harta juta-juta... buat rumah pun atas bukit..Kenapa buat rumah atas bukit?..Konon- konon darjat tinggi la... sama tinggi dengan malaikat?..sama tinggi dengan Nabi?..Ke nak privacy?..Atau memang taknak campur dengan masyarakat?. ..Gua tengok kebanyakkan orang meLAYU..tapi gua heran jugak... rumah juta-juta... harta juta-juta... tapi tempat nak mengadap Ilahi kecil je?... Sebab apa?...

SEBAB LU KAYA!!..

Bukan main dasyat lagi bantuan makanan pun dari hotel 5 bintang... sebab nak bagi MANGSA-MANGSA yang KAYA makan!.Kalau kawasan runtuh tu jadi pada rumah setinggan... ada dapat ke makanan dari hotel 5 bintang ni ... Nasi bungkus lu orang buang bagi babi makan?..nasi bungkus ape standard... Sebab apa?...

SEBAB LU KAYA!!

Gua lagi tambah sakit hati bila ada pemimpin datang nak jenguk... nak tengok-tengok lu orang... tapi lu maki apehal?... Lu dah bagus sangat ke nak maki orang?..Pemimpin atau wakil rakyat nak datang nak tengok rakyat... tapi lu maki sebab tak tolong kerabat lu angkat barang!..Lu sibuk pasal lu punya barang... ada lu pikir pasal TUHAN ... Sebab apa lu jadi macam ni??

SEBAB LU KAYA!!

Lagi satu hal yang pemimpin dok bagi sumbangan..bukan sikit..tapi puluh ribu..!!... nak cakap b**doh tapi jadi menteri... tapi pikir balik memang b**doh pun!..lu dah tau yang duduk atas bukit tu bukan orang miskin!..duit ada berjuta... lu ada pikir rakyat yang tak ada rumah?..yang tak makan?... Rakyat yang ada rumah macam dah nak roboh??..Sbab apa

SEBAB LU KAYA!!!

Lu orang boleh tepekik telolong macam hilang akal sebab rumah juta-juta ranap!... ada lu orang nak beristgfar?. .Gua jadi heran ada makhluk macam lu orang!..Pasukan penyelamat nak tolong pun dah cukup bagus!..tapi yang lu nak maki dorang apehal?..Lu nak saman apehal?..Sebab apa??

SEBAB LU KAYA!!

Lagi gua tambah heran bila lu orang nak saman PBT... yang lu buat rumah atas bukit tu sapa suruh??..Nak pampasan . .JANGAN HARAP!..cukup baik la MB Selangor bagi penginapan kat hotel..Tak bersyukur lagi ... Itu tanah persendirian. ..lantak lu la nak buat rumah... tapi bile dah ranap lu sibuk nak saman??..Sebab apa?..

SEBAB LU KAYA!!!

Gua bukan dengki pasal lu kaya..peduli ape lu kaya!..lantak lu la..tapi lu kene ingat... ada yang lagi Maha Kaya... ada yang lagi Maha Besar...

LU PIKIR LA SENDIRI!


Bodoh ker???

By issey on 7:54 PM

comments (2)

Filed Under:

Di office si A telah kehabisan dakwat pen. Jadi dia pun nak pinjam pen si B.
A: yo B!
B: Apahal?
A: Pinjam pen. Pen gua habis dakwat la.
B: Oh, tapi sebelum tu kau kena ikut aku dulu.
Jadi si A pun ikut si B turun lif. Bila dah turun tu si A yg agak bingung pun tanya.
A: Sebenarnya kita ni nak gi mana?
B: Kedai buku kejap. Pen aku pun habis dakwat jgk.

Bodo 2:
Satu pagi, seorg abang dan adiknya tgh tgk tv. Tapi tiba2 tv buat hal pulak dah. Oleh sebab si abang kurang gemar menonton semut hitam dan putih maka dia pun nak adjust aerial tv. Si abang kat atas bumbung dan si adik pula kat depan tv.
Abang: (dah adjust sikit) Adik! dah ke belum?!
Adik: Belum!
Abang: (adust lebih lagi) Adik! dah ke belum?!
Adik: Belum!
Setelah 15 kaliadjust dan jawapan masih sama iaitu belum, si abang pun turun nak check sendiri. Bila turun je dia tgk rilek je si adik tgk tv yg dah clear gila.
Abang: (marah) Tadi abang tanya dah ke belum nape adik kata belum?! Sebenarnya apa yg belum hah?!!!
Adik: Adik belum makan lagi.

Bodo 3:
Seorg pemuda yg lurus bendul hendak pergi ke kedai kek. Sesampai kat kedai kek, dia tgk dulu kat pintu. Pastu dia nampak ada papan tanda 'BUKA' jadi dia pun masuk.
Pemuda : (dah beli dan nak keluar dari kedai) Alamak! kedai sudah tutup!

Bodo 4:
Seorg lelaki yg kurang sihat jumpa doktor. Bila dah check itu ini, doktor tu pun bagitau apa ubat yg perlu dia makan.
Doktor : Awak perlu telan pil ini dgn 5 gelas air pada sebelah pagi , pada tengahari pula telan pil ini dgn 8 gelas air dan sebelah malam pula telan pil ini dgn 10 gelas air.
Lelaki : Sebenarnya apa sakit saya doktor?
Doktor: Badan awak tak cukup air.

Bodo 5 :
Masa tu time raya.
Mak : Leha! tido apa time2 raya nih?! ada tetamu datang tu. Tolong mak sediakan air !
Saleha: (ngantuk dan blur) potong stim tul. (keluar dari bilik nak ambik air) Ha mak ni air dia. Sape yg nk air sgt tadi tu?
Mak: Ya Allah! ambik lah air sirap ke air oren ke yg kau ambik aircebok tubuat hape???

7 ELEVEN

By issey on 2:39 AM

comments (0)

Filed Under:

Disebuah hospital di ibukota, empat orang bakal ayah sedang menunggu di bilik menunggu di hospital sementara isteri masing-masing sedang berjuang untuk melahirkan anak.

Kemudian keluar jururawat dan memberitahu kepada ayah pertama,
"Tahniah, kamu sekarang telah menjadi ayah kepada kembar dua!".

"Mungkin satu kebetulan" kata ayah pertama.
" Saya bekerja di Menara Berkembar Petronas"

Kemudian keluar pula jururawat lain dan memberitahu kepada ayah kedua,
"Tahniah! awak mendapat anak kembar tiga!""Wooow! , mungkin satu kebetulan" jawab ayah kedua."Saya kerja di 3M Corporation"

Keluar pula jururawat lain dan memberitahu ayah ke ketiga,"Congratulat ion! isteri you dapat kembar empat," "Alhamdulillah! Mungkin juga satu kebetulan".
Saya kerja di Four Season Hotel!"

Pada masa ini ayah yang ke empat kelihatan amat tidak menentu dan gelisah.
Kesemua ayah-ayah yang menunggu pun bertanya, "Kenapa risau sangat??" Jawab ayah keempat,"Saya bekerja di Seven-Eleven! "

Budin & Kucing

By issey on 2:32 AM

comments (0)

Filed Under:

Budin seorang yang amat benci pada kucing, entah apa silap yang telah
dibuat oleh kucing padanya tiada siapa yang tahu.

Walaupun begitu, jodoh pertemuan sememangnya ketentuan Ilahi, Budin bertemu
jodoh dengan Gayah yang sememangnya amat suka dan cinta pada kucing. Bukan
itu sahaja, sebelum berkahwin dengan Budin, Gayah sudah sedia ada membela
seekor kucing siam.

Maka dari hari ke hari, bertambah benci dan meluatlah Budin pada kucing
terutama si Tompok, kucing siam peliharaan isterinya. Apa tidaknya, Gayah
lebih memberi tumpuan kepada si Tompok dalam kehidupan sehari-hariannya.
Hal ini membuatkan Budin beranggapan, Gayah lebih sayang si Tompok
berbanding dengan dirinya.

Akibat tidak mahu terus tertekan dengan keadaan ini, Budin membuat
rancangan untuk mengusir si Tompok dari hidupnya dan hidup isterinya,
Gayah. Maka, bermulalah dengan rancangan jahat Budin.

Pucuk dicita ulam yang mendatang, ketika isterinya sedang asyik mandi ,
Budin dengan tanpa segan silunya telah menangkap si Tompok, disumbat dalam
karung beras Mehsuri. Tanpa berlengah terus merempit motor kapcainya
sehingga jauh dari rumahnya , lebih kurang 10 km lalu dihumbanlah si Tompok
tanpa belas kasihan. Dengan hati gembira, baliklah dia ke rumah dengan
siulan mengikut rentak lagu Cindai nyanyian Siti Nurhaliza.

Tapi, kegembiraan hanyalah sementara bila tiba di rumah si Tompok dengan
sombong bongkaknya melanggok depan pintu lagaknya menyambut kepulangan
Budin. Sakitnya hati Budin tak dapat digambarkan.

Besoknya, Budin meneruskan rancangan jahatnya. Kali ini lebih jauh dibawa
si Tompok, 20 km dari rumahnya. Tetapi seperti semalam Tompok berjaya
mendahuluinya pulang ke rumah. Budin tidak putus asa begitu sahaja,
alang-alang peluk pekasam, biar habis basah sampai ke pangkal lenggan.

Maka nekadlah Budin, kali ini dia bukan sahaja hendak buang Tompok lagi
jauh tapi dibawanya Tompok pusing-pusing dahulu. Habis semual jalan
ditempuh, sekijap ke kiri, sikijap ke kanan, yang lurus, yang bengkok,
segala kona, segala selekoh habis dirempitnya dan akhirnya si Tompok
dibuang begitu sahaja.

Selang berapa minit kemudian, Budin menelefon Gayah.
Budin: Ayang, Tompok ada kat dalam rumah tak, tanya Budin dengan penuh
suspen lagi berdebar-debar…

Gayah: Ada, ada dekat depan pintu tu ha, Kenapa? tanya Gayah keheranan.

Budin: Panggil dia! herdik Budin dengan nada yang tinggi…

Gayah: Kenapa? tanya Gayah lagi.

Budin. Aku nak tanya dia, bagaimana nak balik ke rumah. Aku sesat ni “

eNjoY ke MelAka

By issey on 12:39 AM

comments (1)

Filed Under:

Pada hari sabtu ( 26112008) yang lepas aku, gadi, man, nayie dan fat(awek hadi)..hhihi pergi melaka.pergi kat rumah wan sebab akak dia kawin..pergi jela sebab akak member kawin..kalu wan kawin tak nak aku pergi tengok..haha. tapi wan nih bukan ade awek pun, so lambat lagi dia nak kawin..cari awek pun susah..haha.














Kitorang bertolak dalam pukul 11 lebih, sebab hadi punye hal la ni..nk melabur la hape lah..kecoh vetol..haha.padahal kitorang bangun lambat..hihi. Ni gambar on da way pergi melaka...hadi yang drive..sebelah tuh fat..hadi punye awek..hehe. aku, man dan nayie duk belakang jer..cam boss gitu..haha. hadi bawak laju gak dalam 120 ~130 km/h.. fuh..nk tercabut telinga seh.. dalam kul 1230 kitorang sampai kt rumah wan kt sg. udang..tp sebelum tu pergi cari seri dulu..sebab nak suruh dia tunjuk jalan pergi rumah..dia pun nak pergi rumah wan gak. dalam 1230 kitorang sampai kt "LORONG KUTUK MUSA" pergh...nama cam hebat tuh..haha. lorong paling famaous kat melaka..kalah lorong haji taib kt kl nih..hehe. sebab tu wan suka balik kg.. ;)




wan nih kejam giler..pergi umah dia bg makan tapai dan air kosong jerk...???
kedekot nak mampos..!!! tobat aku xmo pergi dah umah wan pasni..hahahah.
lepas makan2 dan usha awek kat umah wan kitorg gerak nak pergi jalan2 kat melaka..pegi umah seri dulu, sebab dia nk tukar baju dulu.. pas siap sume, kitorg gerak pergi bandar melaka..huish..da la panas, jalan jem pulak..tension giler duk dalam keta,..bruk jerk bandar melaka nih..haha.(jgn mara wan)hihi.



pastu kitorg pergi jalan kt bangunan merah..cantik jugak la tempat tuh..tapi aku tengok a-farmosa tu cam bodoh jer..haha.
ni first time aku pergi kat situ..umur 22 tahun bru jejak kat situ..ok la..hehe.




















yang gambar sebelah kiri nih, aku pun pelik bila tengok gambar tuh..camne tiba-tiba kitorang boleh ada family ramai camtuh..huhu. macam family lak..tp tak kenal pon..tah sape2 tah..sebok je datang dan enterframe jugak..mesti dorg tgk sebab amik gambar guna kamera mahal..haha. ha, yang gambar sebelah kanan nih baru btol kitorang..dari kiri.. fat, hadi, man , issey, seri dan nayie...
amik gambar kat sebelah..takut ade orang enterframe lagi,...haha.























pastu naik kat bukit lak..aku pun xtau ape name tempat tuh..naik jer..seri la nih yang ajak naik..penatgak..sampai atas pancit jugak la..haha. erm..mase naik tangga sempat lagi berposing..huhu.

































ni beberapa oarng yang tak berapa nak betol..igt bergambar kat bnda hebat la tuh..padahal kat batu nisan orang mati jer tuh..haha. muka cam bangga jer..xsedar bnda tuh kubor..haha.




wah...!!! kagum sungguh gambar nih.. bole buat cover album nih..sape nak???




control macho seh...!!!bodonye bangunan nih..cmne lah bole jadi kubu..adoii..!!!




perghh..!! bergaya dowh gambar nih..
bole jadi model nih budak2 nih..
bole jadik patong dok kt sogo..hahaha.



merenung kesempitan masa untuk berada disini lagi..masa amat mencemburui kami..huhu.

nnti2 la aku sambung la..malas da nie...